Sopptider

Frosten frasade under sulorna imorse. Dunig dimma låg över sjön, asp och björk stod som guldoppade penslar vid stranden. Det nyper ordentligt i näsa och kinder när man är ute, vilket ger en en ypperlig ursäkt att laga soppa så det står härliga till! Idag blev det morotssoppa med ingefära, chili och kokosmjölk. Den har en del sting, som bryts av bra av den mjuka kokossmaken.

DSC_0806

Chilin är hemmaodlad och av hög kaliber. Premiärsmakade idag – kaxig som jag är bet jag av en rejäl bit. Fick betala med bedövad tunga i flera minuter…

Det jag brukar ha i den här soppan är

1 tumstor bit finhackad ingefära

1 gul hackad lök

2-3 klyftor hackad vitlök

6 medelstora morötter

så mycket chili man behagar

rivet skal från en halv citron eller en lime

1 burk kokosmjölk

1 dl röda linser

salt, peppar, lagerblad (och andra kul kryddor, om man vill)

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i olja. Anledningen till att jag brukar hacka hellre än riva ingefäran är att den så lätt bränns då. Hacka morötterna och tillsätt när löken blivit gyllene, tillsammans med linser, kokosmjölk, lagerblad och ca 3 dl vatten (eller så det ser ut som det kommer bli bra konsistens efter man mixat). Koka upp. Tillsätt citronskal, salta och peppra. När morötterna blivit mjuka, skjut kastrullen åt sidan och mixa med stavmixer. Klart!

DSC_0870Blev inspirerad av Underbara Clara och toppade med krutonger jag stekte till lite snabbt. Åt på trappen i vanlig ordning. Det är så fint nu!

DSC_0865

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s