Skåda fågel

Fågelskådare. Är du en sån? Tänker du kanske på satsiga fältkläder, män med silverhår, lusekofta och enorm kamera?

Det tänkte jag i alla fall. Ett hemligt sällskap där bara de invigda vet vad som försiggår. Trots att jag varit med i Fältbiologerna länge var jag liksom rädd för fågelskådning. Rädd att göra fel, vara dålig, att inte förstå, ställa dumma frågor. De första gångerna såg jag bara ett suddigt töcken, men vågade inte säga att jag inte visste hur man hanterar en kikare. Mumlade ”mm, åh vad fin, ja men där är den ju” trots att jag lika gärna kunnat stirra in i en hink.

I ett svagt ögonblick förra våren råkade jag anmäla mig till en fågelskådningsresa till Spanien. De första dagarna var jag livrädd och limmade på en kille jag kände, världens varmaste person. Han förklarade, visade, stöttade. Så småningom började jag ta ut svängarna lite och väl hemma från resan kände jag att jag hade lite koll. Det är svårt i början, när man har noll magkänsla. Jag är fortfarande väldigt grön, men på ett år märks enorm skillnad.

14524373_1422324367796322_5135536186918665827_oFrukostpaus i Spanien. Foto superduktiga Emil Lundahl

Spanien16_liten-39
Kajsa lär mig saker. Olof Åström har fotat!

Man kan ha dyra fältkläder, Swarovski-tubkikare och kamera som i princip kan gå ut med hunden. Eller avlagda byxor, vilken tröja som helst och en vettig handkikare. Man drar till närmsta park/skogsparti med en polare och spejar. Tar med fika. Som med allt annat får man lära sig krypa innan man kan gå.

Vill man spetsa till det kan man ha art-race. Vara i lag eller ensam och se flest arter inom en bestämd tid. Det låter kanske inte så hett men det är aaaskul.

Om du är sugen på att testa, se om det finns en förening i din stad. Dom brukar bli superglada för nya förmågor och att folk intresserar sig och vill lära. Nån kan säkert skaka fram en handkikare till låns. Gick precis med i Växjö Fågelklubb och är fruktansvärt sugen på att få hänga med dom ut. Jag trodde aldrig att jag skulle börja intressera mig för fåglar, men dom är ena oemotståndliga rackare.

2 reaktioner till “Skåda fågel

    1. Haha skönt att det inte bara är jag! Eller som när nån slängde ett halvt öga på en rovfågel och ba ”brun kärrhök” och man ba ”men huuuur????”

      Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s