Today, a grizzly grey, gonna paint it cherry red

Jag målar och tecknar mycket. Ensam och med andra, i taxin, i trappen, i hissen, i hallen. I väskan har jag en syltburk med vatten, vykortsstora akvarellpapper i en såndär knarkpåse, och mina vattenfärger. Om man vill komma igång med att måla är det ett bra sätt – ta med dig penna eller färger och papper så du kan måla när du har en stund över. Då blir det inte så dramatiskt, mindre ”stunden är kommen för mitt mästerverk att ta form,” mer muntert kladd. Det får bli lite som det blir – du gör ju ändå bara det sju minuter nu när du väntar på bussen.

DSC_1185

Som liten älskade jag att måla och rita, skriva noveller, dikter, sånger. Jag höftade lite, ba körde. För att vara ärlig fanns det inget stopp på det – jag hade inte kunnat filtrera bort det ”dåliga” ens om jag ville. Penseldragen var breda, min bror och en kompis brukade hiphopbattla (vilket 9 gånger av 10 blev kasst, not gonna lie) och sätta upp pjäser. Men någonstans på vägen till vuxen bestämde jag att allt jag producerade måste bli perfekt. Så jag slutade.

Nu när jag mognat lite har jag släppt det. Faktum är att jag brukar föreställa mig själv som typ 80 år och tänka ”jag är för gammal för att bry mig sånt trams.” Ja. En skröplig tant är mitt spirit animal. Jag tänkte, ”om jag ritar väldigt mycket måste ju NÅT bli bra.” Plötsligt blev det lättare, för jag blev ju bättre av all övning, istället för att rita en grej, bli frustrerad och ge upp. Jag tror det är nyckeln. Måla mycket och dåligt, så kommer det glimma till då och då.

DSC_1058

Färgerna kostar en del. Ett set bra akvareller kostar minst ett par hunkor. Kolla dock Tradera och Blocket, finns ibland där. Upptäcker du att det inte var nåt för dig, så är det bara att sälja (och jag kan definitivt vara spekulant). När det gäller papper lovar jag att det lönar sig att måla på akvarellpapper istället för vanligt; när jag målar på kvitton och random lappar jag hittar börjar jag i princip böla för det blir så dåligt.

Vet du inte hur du ska börja? Kolla några youtube-videor, och prova dig fram! Man behöver inte dyra kurser och böcker när man har miljoner människors kollektiva kunskap i fickan. Om du identifierar dig som tjej finns också facebookgruppen Skapargäris där man får mängder inspiration, pepp och råd från andra skapande tjejor. Älskar den.

Redo? Kör ba kör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s